11 vanliga frågor om WordPress

Frågor om WordPress

Som webbutvecklare stöter jag ofta på frågor och problem från andra, speciellt gällandes WordPress. Därför har jag valt att sammanställa 11 vanliga frågor och försökt svara på dem så utförligt som möjligt. Dela gärna med dig av detta till dina WordPress-vänner.

1. Varför går inte mina ändringar igenom?

Det finns gånger då man gör ändringar på sin WordPress-sajt, tittar i webbläsaren och inte ser någon skillnad över huvud taget. Nästa gång du river ditt hår över detta ska du veta att den överlägset vanligaste orsaken till problemet är cache. Både webbläsaren och WordPress kan spara en resurs i ett mer lättåtkomligt format för att snabba upp en webbplats. Detta kallas för cache och är något du kan behöva rensa när du har gjort dina ändringar.

Rensa cachen i webbläsaren

Statiska resurser (bilder, stilmallar, typsnitt och JavaScript-filer) brukar cachas i webbläsaren. Ofta räcker det med att ladda om sidan (F5 eller Ctrl + R på Windows, Cmd + R på Mac) för att ladda in dessa på nytt, men ibland behöver man ta det ett steg längre. I Chrome, Firefox och Internet Explorer trycker du Ctrl + Shift + Delete. Bocka endast för ?Cache? (Internet Explorer kallar detta för ?Temporära internetfiler och webbplatsfiler?). I Safari är det istället Safari > Töm cache.

Rensa cachen i WordPress

Om du har installerat något tillägg i WordPress som ska snabba upp webbplatsen (exempelvis ?WP Super Cache? eller ?W3 Total Cache?) är chansen stor att tillägget cachar ditt innehåll. För att rensa cachen i ?WP Super Cache? går du till Admin > Inställningar > WP Super Cache och klickar på knappen ?Radera Cache?. För att rensa cachen i W3 Total Cache går du istället till Admin > Performance och klickar på knappen ?Empty all caches?.

2. Var hittar jag min statistik?

De flesta som ställer denna fråga är vana vid WordPress.com, som inte är det samma som en egeninstallerad version av WordPress. Sanningen är att WordPress inte har något inbyggt system för att samla och visa statistik. Det finns två olika lösningar på den här frågan.

a) Jetpack

Jetpack är ett tillägg som finns att installera för egeninstallerade WordPress-versioner. Tillägget ger dig många av de funktioner som finns på WordPress.com.

Värt att veta är att Jetpack är känt för att göra webbplatser långsamma, så ifall prestanda är viktigt för dig bör du undvika tillägget. Ifall du däremot saknar flera av de funktioner som finns på WordPress.com är denna lösning att föredra.

b) Google Analytics (rekommenderat)

Google erbjuder en gratis statistiktjänst vid namn Google Analytics, som används av ca 49% av alla världens webbplatser. Vissa kan tycka att Analytics är för avancerat och svårt att förstå, men det är helt klart värt att sätta sig in i tjänsten ifall man planerar att expandera.

Det finns även tillägg för att underlätta integreringen med WordPress.

3. Varför visas fel bild när man delar min sajt på Facebook?

Det kan vara väldigt frustrerande när Facebook väljer helt fel bild när man delar sin länk.

Open Graph

Facebook använder sig av något som kallas för Open Graph när de ska plocka ut information från en webbplats (däribland bilden), och ifall ingen OG-information hittas försöker Facebook gissa sig till informationen istället. Ibland lyckas de bra, ibland inte.

WordPress har inget inbyggt stöd för Open Graph, vilket gör att många får problem när de ska dela sina länkar på Facebook, men det finns tillägg som ger stöd för det. Personligen använder jag mig av tillägget WP Open Graph och tycker det fungerar mycket bra.

Facebook Debugger

Ibland räcker det inte med att endast lägga till OG-information på sin sajt. Facebook cachar all information när en länk delas så att de slipper hämta samma information igen nästa gång, vilket kan ge dig problem när du har ändrat något. Det finns dock ett väldigt enkelt sätt att rensa denna cache; skriv in din länk i Facebook Debugger och klicka på ?Felsökning? ? klart!

4. Hur ändrar jag det här i designen?

När man jobbar med WordPress händer det ofta att man vill ändra något i designen. Därför skrev jag en artikel för några månader sedan där jag berättar hur man hittar rätt ställe att ändra på i sina CSS-filer. När du vet vad du söker är det bara att gå till rätt rad i din kodeditor (förslagsvis Notepad++) och göra ändringen.

Ifall du inte har någon kodeditor kan du istället gå till Admin > Utseende > Redigerare och hitta rätt rad med webbläsarens sökverktyg (Ctrl + F i Windows, Cmd + F i Mac). Sök förslagsvis på den klass du är ute efter, till exempel .entry-title, och gör därefter dina ändringar.

5. Varför är min sida helt vit?

När en sida blir helt blank i WordPress betyder det oftast att något har blivit väldigt fel i PHP-koden. För ta reda på i vilken fil och vilken rad det har blivit fel kan du öppna filen wp-config.php (ligger i rotkatalogen) och leta efter raden define('WP_DEBUG', false); (ligger ganska långt ner i filen). Ändra värdet till true, spara filen och ladda om den vita sidan i din webbläsare.

Nu bör du få upp flera felkoder. Alla ?Notice? är helt ofarliga, det du söker är ?Fatal Error? eller ?Parse Error?, där får du mer information om var felet inträffar. Om du känner dig hemma i PHP är det ganska enkelt att gå till rätt rad och rätta till felet. Ifall du inte kan programmera kan du i alla fall få ett hum om till exempel vilket tillägg som orsakar felet, då kan du inaktivera tillägget och/eller kontakta skaparen av tillägget.

6. Hur ändrar jag i sidfoten?

Du har antagligen redan kollat under Admin > Utseende > Anpassa och i ditt temas egen inställningssida (oftast Admin > Utseende > [namn-på-temat]), men hittar inte det du vill ändra i sidfoten. Då är chansen stor att du hittar det du söker i footer.php i ditt tema. Om du inte har en kodeditor kan du gå till Admin > Utseende > Redigerare > Sidfot och göra ändringarna där.

Tänk på att ifall du ändrar i ursprungstemat kommer ändringarna skrivas över om du uppdaterar temat. Därför är det bättre att göra ändringarna med ett Child Theme.

7. Varför kan jag inte ladda upp filer via WordPress?

Har du fått ett felmeddelande i stil med nedanstående när du ska ladda upp en bild eller fil?

Kunde inte flytta den uppladdade filen till wp-content/uploads/2013/12.

Det är ett ganska vanligt fel som brukar inträffa på nyinstallerade WordPress-sajter, och den allra vanligaste orsaken är att läs- och skrivrättigheterna inte är satta korrekt på mappen /wp-content/uploads.

Lösningen är som följer:

 1. Öppna din FTP-klient (jag använder FileZilla, ifall du använder något annat fungerar det antagligen annorlunda).
 2. Koppla upp dig mot din server/webbhotell.
 3. Gå till mappen wp-content.
 4. Högerklicka på mappen uploads och välj ?Filrättigheter??.
 5. Skriv in det numeriska värdet 755 och bocka för ?Upprepa i underkataloger? samt ?Verkställ endast på kataloger?.
 6. Klicka på ?OK? och vänta tills den är färdig.
 7. Klart.

Nu bör det fungera att ladda upp bilder och filer i WordPress.

8. Vilket tillägg för kontaktformulär är bäst?

Det här är en smaksak. Mitt eget kontaktformulär har jag byggt själv, annars rekommenderar jag Contact Form 7 som är väldigt flexibelt. Tillägget är väldokumenterat och ganska enkelt att arbeta med, därför behövs ingen mer förklaring från mitt håll.

9. Hur fungerar menyn?

Det kommer förvånansvärt många frågor om hur menyer i WordPress fungerar. Dina menyer hittar du under Admin > Utseende > Menyer (oftast har man bara en meny), och det fungerar som följande:

Menyer i WordPress
 1. Bocka för de sidor du vill ha med i menyn.
 2. Klicka på ?Lägg till i meny?.
 3. En ny flik för respektive sida kommer läggas i menyn. Ta tag i dem en efter en och släpp dem där du vill ha dem. Dra dem ett snäpp till höger för att skapa en undermeny.
 4. Klicka på ?Spara meny? när du är färdig (blåa knappen till höger).

Du kan ha med en och samma sida hur många gånger du vill i menyn. För att ändra texten i för menyalternativet klickar du på pilen till höger på fliken.

10. Hur fungerar Child Themes?

För ett tag sedan skrev jag en uppskattad artikel om hur barnteman ? eller Child Themes ? fungerar. Du bör få din fråga besvarad där.

11. Hur flyttar jag WordPress från exempel.se/underkatalog till exempel.se?

Att flytta WordPress kan kännas läskigt, det är därför en god vana att alltid ta en backup innan. Med följande tillvägagångssätt kommer allt innehåll fortfarande finnas kvar i underkatalogen (även admin-panelen), men detta kommer inte att synas utåt. Eftersom inga stora flyttar görs är detta det säkraste sättet att flytta en WordPress-sajt från en underkatalog till rotkatalog.

 1. Gå till Admin > Inställningar > Allmänt.
 2. Ändra ?Webbplatsadress? till roten (https://exempel.se). Ändra inte WordPress-adressen.
 3. Klicka på ?Spara ändringar? längst ner på sidan.
 4. Kopiera filerna index.php och .htaccess från underkatalogen till roten. Om inte .htaccess finns så struntar du i den.
 5. Öppna den nya index.php i din kodeditor (exempelvis Notepad++).
 6. Ändra: require(dirname( __FILE__ ) . '/wp-blog-header.php');
  till: require(dirname( __FILE__ ) . '/underkatalog/wp-blog-header.php');
  Observera att underkatalog är namnet på den gamla mappen. Spara filen mot servern när du är färdig.
 7. Kontrollera så att det inte ligger någon annan index-fil i rotkatalogen (index.html eller index.htm).
 8. Logga in i WordPress. Det kommer fortfarande vara den gamla adressen (https://exempel.se/underkatalog/wp-admin/).
 9. Ifall du använder dig av permalänkar så går du till Admin > Inställningar > Permalänkar och klickar på ?Spara ändringar? för att uppdatera dem.
 10. Klart.

Slutord

Ifall du har någon fråga som inte blivit besvarad här är du alltid välkommen att skriva en kommentar nedan, så ska jag försöka hjälpa dig i mån av tid. För övrigt hoppas jag att du har fått något problem löst eller lärt dig något inför framtida problem!

Bilden i artikeln är tagen av Michael Keen.

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio år sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och användarupplevelse. Idag driver han eget företag där han skapar webbplatser som är snabba, säkra och enkla att hantera.

 1. May-Louise

  13 april, 2014

  Hej!
  Bra tips för en tekniskt okunnig som jag. Tack!

  Fråga: jag får inte tidsinställningen för min blogg att fungera. Den gjorde det i början, men inte längre. Har inte ändrat inställningar vad jag vet?Jag skriver in klockslag, trycker på ok och tidsinställ.

  Kan inte heller ändra från tidsinställt till ?publicera? nu.

  Tack på förhand!
  May-Louise

 2. Ivar Johansson

  13 april, 2014

  Hej May-Louise! Schemalagda blogginlägg i WordPress går via något som kallas för ?WP-cron?, vilket är beroende av att man har någon besökare på sajten vid det tillfälle som inlägget ska publiceras. Med andra ord publiceras inte inlägget innan någon har besökt sajten, och ifall det dröjer för länge mellan publiceringstiden och besökaren så markeras inlägget med ?Missad tidsinställning?.

  En lösning, som jag själv dock inte provat, skulle kunna vara att installera det här tillägget som sägs kunna lösa cron-relaterade problem i WordPress. Notera dock att dina inlägg fortfarande inte kommer publiceras ifall ingen besöker din sajt ?i rätt tid?, men inläggen ska publiceras vid nästa besök oavsett hur lång tid det tar.

  Lycka till!

 3. Lisa Holmgren

  22 maj, 2014

  Hej!

  Jag har lagt till två länkar i min meny, men dom visas inte i menyn på hemsidan? Jag har rensat cach, loggt in och ut, uppdaterat osv. Blir galen! Har du någon idé om vad detta kan bero på?

  Mvh Lisa!

 4. Ivar Johansson

  23 maj, 2014

  Hej Lisa!

  Har du kunnat redigera menyn tidigare? Dubbelkolla att du redigerar rätt meny; många teman har kryssrutor där man kan välja ifall en meny ska användas om huvudmeny eller någon annan typ av meny.

  Vilket webbhotell använder du? Jag vet att bland annat City Network m.fl. använder sig av Varnish för att snabba upp en sajt, vilket ibland kan göra att uppdateringar tar längre tid än normalt.

 5. Johanna

  8 juni, 2014

  Redigeraren eller editor som ska finnas under Appearance / Utseende finns inte på min meny. Jag har endast följande alternativ under fliken Utseende:
  Teman
  Anpassa
  Widgets
  Menyer
  Sidhuvud

  Hur hittar jag redigeraren?

 6. Ivar Johansson

  9 juni, 2014

  Hej Johanna!

  Kontrollera att?

  1) ?du har behörighet att komma åt redigeraren (tror det bara är admin som gör det).

  2) ?WordPress-installationen inte är gjord med en så kallad ?one-click installer? som exempelvis One.com erbjuder, de har en tendens att vara mycket begränsade. Om du gjort en sådan installation är det bästa att installera om WordPress manuellt via FTP:n.

  Hoppas det här hjälper dig att lösa problemet!

 7. Johanna

  10 juni, 2014

  Sådär ja, det visade sig vara lösning nr 2) som behövde göras. Nu ser allt ut som det ska igen. Tack Ivar!

 8. edion

  20 juli, 2014

  Hejsan!
  Jag håller på att bygga en sida och har en meny på min startsida på vänster sida. Detta är precis som jag vill ha det MEN om jag skapar en ny sida så följer inte menyn med. Har varit med om detta förut men aldrig lyckats lösa det. Hoppas du har något bra svar har sökt på google utan resultat.

 9. Ivar Johansson

  21 juli, 2014

  Hej Edion!

  Det låter väldigt märkligt, ditt tema är antagligen konstruerat på ett annorlunda sätt. Om du går in under Utseende > Menyer, är rätt menyplacering ibockad då?

  Ifall menyn inte ens ligger där så har du den antagligen som en widget, vilket egentligen är fel. Om så är fallet bör du i så fall skapa en riktig meny istället.

  Lycka till!

 10. Jon Ottosson

  28 juli, 2014

  Hej, Johanna och Ivar som gjorde att jag hittade en lösning på varför inte Redigeraren syns i admin när man gjort en 1-click install hos one.com.

  Jag var i kontakt med deras support nu och en smidig lösning är att:
  * öppna wp-config.php
  * Ändra DISALLOW_FILE_EDIT från ?false? till ?true?.
  * voilà, redigeraren visas nu i admin.
  /Jon

 11. Ivar Johansson

  28 juli, 2014

  Tack Jon för att du ville dela med dig av din upptäckt! Det kommer uppskattas.

 12. Martin

  15 september, 2014

  Tack Jon för din kommentar, har letat länge efter redigeraren. Dock skall man ändra DISALLOW_FILE_EDIT från ”true” till ”false”, och inget annat :)

  Ivar, finns det någon annan anledning till att välja en FTP installation istället för en ?one-click?? I så fall vill jag göra det nu i början istället för senare. Och betyder det att det jag redan gjort på sidan i min ?One-click? version går förlorat, dvs skall jag radera min blogg/websida och börja om från början, eller hur går jag till väga?
  Mvh
  Martin

 13. Ivar Johansson

  16 september, 2014

  Hej Martin!

  Som kontrollfreak installerar jag alltid WordPress via FTP, då är jag helt säker på vad jag får. Vid eventuella framtida problem kan jag då utesluta att något är fel på WordPress-installationen.

  Men du bör gott och väl kunna använda dig av one-click-installationer ifall du känner dig trygg med det, även hos One.com med knepet som Jon tipsade om.

 14. Johan

  22 september, 2014

  Hej Ivar och tack för en sida med många bra tips som dessutom är lätta att förstå för en lekman.
  Jag har två problem som jag undrar om du kan svara på.
  1. När jag lägger in länkar i texten så om man använder google chrom så öppnar dom som popupp fönster men om man har tex fierfox eller explorer så öppnas dom som en ny flik. Har provat på andra bloggar med chrom och då öppnas dom som en ny flik och det är så jag vill ha det.
  Kan man ställa in det?

  2. Det temat som jag har är jag nästan helt nöjd med, men!
  2a Kan man flytta spalten från vänster till höger och kan man ?bredda? spalten alternativ öka mellan rummet mellan spalten och inläggen, som det är nu så flyter dom ihop lite väl mycket.

  //Johan

 15. Ivar Johansson

  23 september, 2014

  Hej Johan, och tack för dina fina ord!

  1. Det går tyvärr inte att påverka huruvida en webbläsare öppnar en sida i en ny flik eller i ett nytt fönster ? det är upp till webbläsaren. Man kan dock använda ett fulknep för att tvinga en sida att öppnas i ett nytt fönster, men inte flik.

  2. Att ändra bredden på spalten bör du kunna göra enkelt via CSS, prova att använda din webbläsares utvecklingsverktyg. Att flytta spalten kan dock vara lite trixigare och beror väldigt mycket på hur temat är uppbyggt ? risken är stor att du behöver ändra om i HTML-strukturen.

  Hoppas jag fått dig på rätt bana!

 16. Ingvar Edin

  31 oktober, 2014

  tack för en utmärkt sida!
  Mitt problem: Går inte att ladda upp media, till exempel en pdf-fil Filens storlek är 228 kb. Har ändrat inställningarna för filrättigheter enligt dinn instruktion ovan men det verkar inte som inställningarna sparas. Har du något tips hur jag felsöker i WP?

 17. Harald

  7 november, 2014

  Hejsan,jag vill fråga om Admin namnet,nu när det har blivit problematiskt att någon annan kan hacka sig in på min hemsida hur kan jag då ändra på min redan inlagda namn som till ex: admin finns någon möjlighet eller måste jag ladda om wordpress på nytt.
  Tacksam för svar.
  Mvh.
  Harald

 18. Ivar Johansson

  10 november, 2014

  Hej Ingvar och Harald!

  Ingvar: Existerar mappen /wp-content/uploads/? Och vad får du för felmeddelande när du försöker ladda upp en fil?

  Harald: Det är helt rätt, man bör undvika användarnamnet ?admin? för att inte underlätta intrång. Användarnamn går tyvärr inte att ändra på ett enkelt sätt i WordPress. Det enklaste är helt enkelt att du skapar en ny användare med admin-behörighet, loggar in på det nya kontot och tar bort det gamla.

  Observera att när du tar bort den gamla användaren ska du välja att associera allt innehåll till den nya användaren.

  Om du vill använda samma e-postadress behöver du ändra e-postadressen för ditt nuvarande konto, eftersom WordPress inte tillåter flera konton med samma e-postadress.

 19. Mia

  27 november, 2014

  Vill bara säga att din site är underbar och att jag löst en hel del problem och lärt mig mycket av dig. Keep on!!! Tack.

 20. Ivar Johansson

  27 november, 2014

  Tack så mycket Mia, det värmer!

 21. Ellen

  18 december, 2014

  Hej!
  Jag har ett problem som jag verkligen inte lyckas att lösa.
  Jag vill publicera en sida under en ?förälder? på min hemsida. Jag gör sidan precis som vanligt, den syns i förhandsgranskningen. Men den syns inte under dess förälder och går inte att hitta på hemsidan trots att den ska vara publicerad. Vad gör jag för fel, tror du? Med vänlig hälsning, Ellen

 22. Ivar Johansson

  18 december, 2014

  Hej Ellen!

  När du säger att sidan inte syns under dess förälder, menar du då att den inte syns i menyn? För sidorna och menyn fungerar oftast oberoende av varandra. Om du vill lägga till en sida i menyn behöver du gå till Utseende > Menyer (mer info finns under fråga 9 i denna artikel).

  Ifall det inte är i menyn som du menar så får du gärna förklara lite mer om var du vill att den ska synas. :-)

 23. Malin

  18 januari, 2015

  Hej Ivar, tack för din enkla förklaring? gör att en ?icke? datakunnig kan klara sig i träsket. Jag följde dina råd angående ?blank sida? och får nu upp :

  Fatal error: Call to undefined function wp_json_encode() in /customers/d/0/1/jika-tabi.se/httpd.www/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 186

  Vad gör jag för att få tillbaka allt och kunna logga in igen ?

  Tack snälla för din hjälp :)

 24. Ivar Johansson

  3 februari, 2015

  Hej Malin!

  Ursäkta för mitt sena svar.

  Jag antar att du redan hunnit lösa ditt problem vid det här laget, men om du inte har gjort det så kan du prova att ladda ner senaste WordPress-versionen och ersätta /wp-includes/functions.php på ditt webbhotell. Där finns nämligen funktionen wp_json_encode som inte verkar finnas i din WordPress-installation.

  Lycka till!

 25. Simon

  11 mars, 2015

  Hej!

  Jag vill kunna ta bort headern men bilden ligger inte under anpassa ? bild för sidhuvud. Den är väl inprogrammerad i mallen? Hur hittar jag den i redigeraren?
  Och hur får jag även bort sökfunktionen som ligger i headern?

  Tack på förhand!

 26. Ivar Johansson

  11 mars, 2015

  Hej Simon!

  Din fråga är tyvärr omöjlig för mig att ge ett konkret svar på i och med att det är helt upp till ditt tema hur det är uppbyggt. De flesta köpteman har en egen meny där man kan ange en header-bild, den brukar antingen ligga direkt i admin-menyn eller under fliken Utseende.

  Finns det ingen sådan sida så kan du kika på temats header.php, chansen är som störst att du hittar den där.

  Lycka till!

 27. mats

  11 maj, 2015

  hejsan
  har lagt upp en wordpress sida med classipress tema
  mitt problem är att bilderna visas inte som dom ska
  förut har dom funnits på 1 sidan men nu måste man klicka på dom

 28. bo

  12 maj, 2015

  Hej!
  Jag undrar om du vet var det går att hitta användare ? ?Admin? , redaktör etc , för jag har genom diverse tillägg fått dubbelt av en typ-användare Eventcontributor, hade först Caöpress som inte funkar riktigt och inte verkar uppdateras lade istället till Timely men då har jag fått två ?typ av användare och de verkar inte försvinna när jag avinstallerade Calpress, har du ngt förslag?

 29. Christopher

  31 maj, 2015

  Ang att få tillgång till redigeraren/editorn så var det många förslag där, haha. Men Martins kommentar var lösningen för mig i alla fall: DISALLOW_FILE_EDIT till ?false? !

  Tack Martin ? Äntligen! Helt plötsligt så föll alla pusselbitarna på plats, har alltid innan funderat över varför jag inte kunnat jobba med WordPress-sidan från grunden som alla andra kunnat när jag Googlat på problem!

 30. Cecilia

  9 juli, 2015

  Hej!
  Jag vill lägga in googles översättningsfunktion på min blogg (wordpress) och läser mig till att jag kan lägga in ett tillägg. Tilläggfunktionen ska finnas till vänster i adminpanelen men det finns verkligen inte där, jag har lusläst. Jag har gratisversionen, kan det bero på det?

 31. Ivar Johansson

  14 juli, 2015

  Ursäkta att jag inte har svarat ? det är mycket nu.

  Mats
  Jag kan tyvärr inte svara på detta utan att se det framför mig. Mitt tips är dock att du ställer frågan i den officiella WordPress-gruppen på Facebook med så mycket information som möjligt.

  Bo
  På din beskrivning låter det som att du pratar om användarroller, och att pluginet du haft installerat inte städat upp efter sig vid avinstallationen. Är du van vid PHP så kan du ta bort rollen med funktionen remove_role().

  Christopher
  Skönt att det hjälpte dig ? Martins lösning var även ny för mig!

  Cecilia
  WordPress är gratis för alla. Ser du inte ?Tillägg? i menyn kan det bero på flera saker:
  ? Du har en engelsk version av WordPress (då heter det istället ?Plugins?)
  ? Du är inte administratör på sajten
  ? Du har din sajt på WordPress.com, där plugins inte tillåts i samma utsträckning.

 32. matmedmera

  10 september, 2015

  Hej! När jag vill dela link från min hemsida på FB eller pinterest kommer inte bilden med. Jag får information Invalid image data uri. Hur ska jag reta till det? Tacksam för hjälp.

 33. Peter

  15 september, 2015

  Hej
  Finns det någon widget eller annat som jag kan använda som visar vilka sidor som senast har blivit uppdaterade eller kommit till?
  Inte för min egen skull utan för mina besökare?
  mvh// Peter

 34. Elinor

  24 november, 2015

  Tack för att du räddade mig från vansinne, tips 1 räddade mig från många gråa hår?

 35. Zarah

  15 december, 2015

  Hej Ivar,

  Jag har en liten fråga. Jag sitter inne och jobbar i WordPress och nu är det så att jag skulle behöva ha ut en kopia på allt, inlägg, kommentarer osv. Jag har hittat att man kan exportera och importera, men det enda jag tycks hittar på nätet är att man använder det om man vill flytta info till en annan sida ex. Men jag vill behålla infon på WordPress men ha ner en kopia på allt innehåll men jag blir lite osäker när jag googlar och de hela tiden pratar om att flytta info. Om jag trycker på exportera hämtar jag ner allt och tömmer vår wordpress sida eller är det att jag får ner en kopia på allt och samtidigt har kvar infon på sidan?

  Tack på förhand.
  Vänliga hälsningar,
  Zarah

 36. Peter

  17 januari, 2016

  Varför syns inte widget under utseende i mitt admin? Hur gör jag för att få widget att synas under utseende?

 37. Lars Bergh

  25 februari, 2016

  Hej Ivar
  Vilken ?kommentar widget? tycker du fungerar bäst och enklast eller är det ?Discus? som gäller. I sådana fall hur får jag Discus att fungera?
  Tack på förhand. Mvh Lars

 38. Amelie

  10 mars, 2016

  Hej! Jag har stött på ett problem. Till en domän som jag jobbar med i WordPress så visas ej textredigeraren varken när jag skapar nytt inlägg eller ny sida. Hela fönstret är borta. Jag kan heller inte byta till visuellt läge. Det verkar ha låst sig till textläget. Vet du hur jag kan lösa det? Inte heller panelinställningar går att få fram vid inlägg och sidor. Men det funkar i andra menyer?

  Med Vänliga Hälsningar Amelie

 39. Amelie

  10 mars, 2016

  Nu löste jag detta genom att inaktivare All In One SEO Pack? vilken funkar bra nu när den är uppdaterad.

  Med vänlig hälsning, Amelie

 40. Inger L

  23 mars, 2016

  Hej!

  När jag skall ladda upp filer står det att appen WordPress inte har tillgång till mina bilder så därför kan jag inte ladda upp bilder i mediebiblioteket längre. Det gick tidigare. Jag har provat att stänga av och öppna upp funktionerna igen, men det hjälpte inte. Ska jag avinstallera WordPress appen?

  Inger

 41. LENA

  13 april, 2016

  Skapar en blogg i wp tema Tempera. Problemet är att bara bild för bakgrund men inte sidhuvudsbilden är synlig när jag loggar in via iPhone eller Safari på min mac. I Firefox ser allt ok ut.

 42. Alexandra

  13 april, 2016

  Hej, jag ska göra en websajt för ett mindre företag. De har redan en sajt på url adressen, och jag kan inte ta ner den medan jag gör en ny sajt. Var bygger jag den då? Tänkte att det kunde vara bra och bygga den på min dator först och sen flytta den, men kollade på lynda.com videor och där säger dom att det är väldigt svårt och göra det och att det kanske inte ser likadant ut. Vad har du för tips var jag ska bygga sajten. Är inte speciellt tekniskt kunnig så det ska helst inte vara för klurigt. :)

 43. Sven-Olov

  28 april, 2016

  På en WP-blogg finns det en ?gilla?-funktion under varje kommentar. Antingen tummen upp eller tummen ner. På min dator syns tummarna bara i Explorer men inte i Firefox, däremot syns de i min sambos dator i båda läsarna. Windows 7 i båda datorerna. Kan inte hitta vad som är fel!?

 44. Sandy Nilsson

  10 maj, 2016

  Hejsan!

  Tack för en grym sida. Vet du hur man packar ner statistiken på wordpress.com? Har gjort en egen domän och skulle gärna vilja ha gamla statistiken på den nya.

  Tack på förhand!

 45. bodil

  1 juni, 2016

  Hejsan!
  Har sökt efter tillägg ?mappstruktur?, men hittar inget. Har du något tips på hur man kan skapa en struktur bland sina sidor på sin wordpress sida. Det finns till bildbiblioteket.

 46. Jan

  15 juni, 2016

  Hej Ivar

  Jag har börjat göra en hemsida och det fungerade bra till en början men nu har jag rotat runt och fattar inte hur en sida kan försvinna!
  Fråga: Bilden på temat jag hade som startsida har försvunnit och ersatts med en anna sida somjag inte vill ha som startsida.
  Byter jag tema så kommer inte bilden från nya temat upp heller??
  Dvs. jag har tappat bort startsidan med temabild. Hur får jag tillbaka den?

  Tack på förhand.

 47. Zlatko

  29 augusti, 2016

  Hej Ivar
  Jag har ett problem med att menyn till vänster där det står Tillägg när man klickar på den så finns det ingen undermeny så jag kan inte lägga till plugins

 48. Monica

  15 september, 2016

  Jag kan plötsligt inte lägga upp Media (bilder) alls i bloggen och inte heller spara utkast står det. Ingen aning vad som hänt eller vad jag ska göra?

 49. Gullevi

  17 september, 2016

  Hejhej
  Fixar och trixar med en sida för en förening. Vill koppla den, av mig(på mitt konto) på FB gjorda sidan, i föreningens namn (men under min sida), till löpande info på WordPress sidan.Måste jag göra egna konton till föreningen på FB för att det skall funka. Vore outgrundligt tacksam för synpunkter i ärendet. Tackelitack! Gullevi

 50. niclas

  12 oktober, 2016

  alla ändringar syns när man logga in från dator men en bild är grå när man går in på hemsidan via en iphone vad beror det på och hur gör man att en ny bild syns även i mobilen. Alla andra bilder syns i mobilen

 51. Sarah

  20 oktober, 2016

  Hej Ivar!

  Tusen tack för många bra tips!

  Jag är ny med WordPress och lyckas inte komma åt koderna i teman. Har ingen ?redigerare? eller ?editor? som jag sett att många andra har. Har försökt hitta felet och det verkar vara att jag inte är Super admin, utan endast administratör. Har en domän på one.com som jag kopplat till WordPress. Vet du möjligtvis hur man får högsta admin-rättighet?
  Tack på förhand!
  /Sarah

 52. Kalle

  7 december, 2016

  Jag har köpt en ny adress (www.minnyaadress.se) och vill att man kommer
  till min hemsida (wordpress) med den, istället för med den gamla adressen (www.mingamlaadress.se).
  Hur gör man??

  Jag vill alltså inte byta server e.d. utan endast koppla den nya adressen till befintlig hemsida.

  Tack på förhand

 53. Amanda

  28 december, 2016

  Hej! :D Vet inte vem jag ska vända mig till, hehe. Men jag har slut på minne på WP, och undrar om jag kan fixa detta på något sätt? Jag vill inte betala för mer minne, men har insett att jag inte förminskat bilder när jag laddat upp (och jag använder sidan som blogg). Går det att fixa alla bilder på något snabbt sätt? Eller måste jag gå igenom alla igen och och ladda upp alla gamla bilder åter igen i mindre storlek? _(Och vilken storlek??)

 54. Magnus Lindgren

  30 december, 2016

  Hej Ivar,
  Vilken bra sida/forum du skapat, tack för det ?

  Jag är ?ansvarig? för en förenings hemsida skapad med WordPress och är väl hyffsat med i de enklaste tricksen att lägga in den text och de dokument/bilder etc. som behöver laddas upp då och då.
  En sak får jag dock inte riktigt kläm på och det är att på en av hemsidans ?flikar? döpt till ?Dokument? så skulle jag vilja ha ?klickbara? rubriker för varje årsmöte döpta till ?Årsmöte ? 2016?, ?Årsmöte ? 2017??o.s.v.
  Under varje rubrik skall det när man klickar på den sedan komma upp filnamnen på alla från respektive årsmöte relevanta dokument som jag har laddat upp i mediabiblioteket. Dessa skall då vara klickbara så att man kan få upp dom och läsa dom.

  I dagsläget klarar jag bara av att lägga upp alla dokument från ett årsmöte direkt ett och ett på fliken ?Dokument? men jag behöver alltså samla alla dessa dokument under en respektive beskrivande årsrubrik så att säga.

  Har du något tips på hur man gör detta.

  Tackar på förhand för din hjälp.
  Hälsningar
  /Magnus

 55. Jasmin BEN

  5 januari, 2017

  Hej! Först vill jag tacka för dina underbara lösningar till våra problem :)
  Mitt största problem är att ibland tar jag mig tid att skriva ett inlägg och då när jag ska publicera inlägget så publiceras bara halva inlägget??
  När jag sen ska gör om det och försöker publicera igen så händer samma sak.
  (Versioner: 4 Bläddra) Jag försöker då bläddra till den första versionen men det går inte???? Jag håller på att bli tokig och inlägget som syns för almenheten är ju ett halvt inlägg nu ):
  HJJJJJJÄLP
  P.s Jag har försökt med din första beskrivning här

 56. Per

  22 januari, 2017

  Hej,
  Vi har ett problem med att inga filer visas i mediebiblioteket längre och inga nya filer eller bilder kan läggas till.
  Det ända felmeddelandet som visas är ? Går ej att ladda upp filen just nu, prova igen senare?
  Har testat hela dagen nu men inget hjälper.
  Tacksam för hjälp

 57. Madeleine

  25 mars, 2017

  Hej!
  Tack för en jättebra sida.

  Vill ändra i mobilversionen så att det står ?Meny? istället för ?Menu? som rubrik för menyn.

  Hur gör jag det smidigast?

  Tack på förhand!

  Vänliga hälsningar
  Madeleine

 58. Anna

  27 april, 2017

  Jag har precis börjat med WP och har valt Tiny Framework. Har börjat orientera mig och är på gång med en enkel och fin sida. Dock, när jag laddade hem NextGEN Gallery försvann skrivverktyget i Sidor och jag har hamnat i ett HTML-läge. Eftersom jag inte kan HTML och skulle vara lost om jag fepplade bort något där, så önskar jag få tillbaka skrivverktyget och hamna i Visuellt läge igen. Hur hittar jag skrivverktyget? Går jag in på skrivläget på en sida finns bara:
  b i link b-quote del[överstruket] ins img ul ol li code more stäng tabbar
  Inga flikar där jag kan välja Visuellt läge eller Text (HTML), vilket fanns tidigare.
  Tacksam för svar.

Kommentarer är för närvarande avstängda.