Varför sitter tangenterna som de gör?

Tangenter på en skrivmaskin

Har du någon gång undrat varför bokstäverna på tangentbordet är förskjutna åt sidan och inte sitter i ordning? När jag fick reda på svaret till denna fråga kändes det ganska självklart.

Innan datorernas tid

År 1714 uppfann en man vid namn Henry Mill världens första skrivmaskin, där varje tangent hade en egen typarm som slog sin bokstav på ett papper. För att typarmarna skulle få plats kunde inte tangenterna sitta i ett rakt rutnät, utan istället fick de vara förskjutna en liten bit var.

Ett nytt problem kom dock upp: när två näraliggande tangenter slogs ned i snabb följd kunde typarmarna trassla ihop sig. År 1867 löste en annan uppfinnare vid namn Christopher Sholes detta genom att placera bokstäver som ofta kommer i följd längre ifrån varandra, och därmed minskades risken för att flera typarmar trasslar ihop sig. Dessutom delades tangenterna upp jämnt mellan båda händerna, åtminstone i det engelska språket — i det svenska språket blir vänster hand något överansträngd.

Christopher Sholes tangentbord kom att kallas för QWERTY-tangentbord (de sex första bokstäverna på översta raden).

Men idag då?

iPhone över ett tangentbord

Nu för tiden är det sällan man använder skrivmaskiner, och samma problem finns inte hos tangentbord för datorer och telefoner. Varför har man då kvar samma uppsättning av tangenterna? Svaret är enkelt: vana. När vi har lärt oss något på ett sätt är det svårt att få oss göra det på ett annat sätt. Vi skulle ständigt trycka på fel tangenter och slänga tangentborden i väggen av ren frustration.

Slutsats

När tangenterna har suttit som de gör i nästan 150 år skulle det bara vara dumt att ändra på det. Ibland är det faktiskt bäst att låta bli att ändra på sådant som alla tar för givet ska vara på ett visst sätt, framför allt när det kommer till användarupplevelse.

Bilderna i artikeln är tagna av Mateusz Łapsa-Malawski respektive Jeff Kraus.

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio år sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och användarupplevelse. Idag driver han eget företag där han skapar webbplatser som är snabba, säkra och enkla att hantera.

 1. ingrid

  3 december, 2013

  men med nummertangenter är det inte så. förundras var gång när jag knackar in koder på bankdosan där 1 ligger överst till vänster, på datorn är 7 i dito hörn.

 2. Ivar Johansson

  3 december, 2013

  Ja att siffertangentbord är i olika ordningar är ett mysterium. Tror dock att uppifrån och ner är vanligast (tänk till exempel kortterminaler och portkoder), medan datortangentbord är det enda jag kommer på som har siffrorna nerifrån och upp. Finns det fler?

 3. Anette Bargel

  3 juni, 2014

  Miniräknaren har samma sifferföljd som datorns tangentbord. Jag minns hur konfunderad man blev när man arbetade med telefonringande och räknande parallellt ? två olika teckenföljder.

 4. Ivar Johansson

  3 juni, 2014

  Ja det har du rätt i, Anette! Har jag inte tänkt på. :-)