7 saker att tänka på när du väljer ett WordPress-plugin

Plugin

En av de stora fördelarna med WordPress är dess flexibilitet; saknar man någon funktion kan man enkelt installera (eller låta skapa) ett plugin för det, även kallat tillägg eller ibland ?plugg?.

Det finns en hel djungel av WordPress-plugins på internet, och det är inte alltid helt lätt att hitta ett som fungerar bra både nu och i framtiden. I denna artikel kommer jag berätta vad du bör tänka på i ditt val, och på så vis undvika trubbel så gott det går.

Jag fokuserar endast på de plugins som finns på den officiella webbplatsen, men tipsen passar sig även till övriga sajter. Vissa tips är mer självklara för vissa än för andra, men du kommer förhoppningsvis lära dig något nytt.

1. Behöver du verkligen pluginet?

Att kunna få en viss funktion i WordPress genom ett knapptryck kan vara väldigt frestande, framförallt kan det vara enda alternativet om man inte kan något om kod. Plugins kan dock:

  • göra din webbplats lÃ¥ngsammare
  • skapa säkerhetshÃ¥l i din webbplats ? medvetet eller omedvetet
  • kollidera med varandra
  • skräpa ner efter sig ? trots att man plockat bort det.

Om du vill ha pluginet, men inte behöver det, installera det inte. Ifall det rör sig om något väldigt litet (som att installera Google Analytics), och du känner dig bekväm med PHP, kan du ofta lägga till en oberoende kodsnutt direkt i ditt tema, och på så vis slippa installera ett plugin.

2. Vad har pluginet för betyg?

Du kan snabbt se vad ett plugin har fått för betyg, både i listvyn och på pluginsidan. Glöm inte att även titta på hur många som har betygsatt ? om det endast är en person kan det lika gärna vara skaparen som gett sig själv fem stjärnor.

Pluginets betyg

3. Hur många har laddat ner pluginet?

Antalet nedladdningar ger dig ett hum om hur populärt pluginet är. Att ett plugin är populärt är förstås en fördel, men det behöver inte betyda att det är bäst, så följ inte blint med i strömmen.

Nedladdningar av pluginet

4. När uppdaterades pluginet senast?

Var försiktig med plugins som inte uppdaterats på över ett år ? risken är stor att skaparen har övergivit pluginet, vilket skulle innebära att det en dag kan sluta fungera med nya versioner av WordPress. Vissa plugin är dock så pass enkla att de aldrig kommer behöva uppdateras, så ta detta tips med en nypa salt.

Senaste uppdateringen av pluginet

5. Fungerar pluginet med din WordPress-version?

Det här tipset hänger ihop lite med det föregående; om du använder en version av WordPress (vilken bör vara den senaste) som inte stöds av pluginet, kan det fungera bristfälligt eller inte alls.

WordPress-version

6. Vad har andra sagt om pluginet?

Titta på pluginets omdömen och se vad andra säger om pluginet, detta kan bespara dig huvudvärk senare.

Omdömen

7. Fokusera inte på pluginets versionsnummer

Jag har hört folk konstatera att ett plugin är bättre än ett annat därför att versionsnumret är högre. Detta stämmer inte över huvud taget, versionsnummer är relativa till pluginet i fråga och inget annat, därmed kan de inte jämföras med andra plugin.

Något som däremot kan vara bra att veta är att versioner under 1 ofta är beta-versioner, detta brukar dock inte ha så stor betydelse.

Plugin-version

Slutord

Trots ifall du följer dessa tips kommer du antagligen upptäcka att vissa plugin inte riktigt var som du förväntade dig ? kanske att det inte är responsivt. Sådant är svårt att förutse, då är det inte mer än att prova något annat plugin istället.

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio år sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och användarupplevelse. Idag driver han eget företag där han skapar webbplatser som är snabba, säkra och enkla att hantera.

Kommentarer är för närvarande avstängda.