Rankning: Så lurar Google dig

Googles färger

Sökmotoroptimering har alltid varit ett hett ämne; alla webbplatsägares dröm är att få ligger i toppen av Google när någon har sökt på en speciell fras. När man klättrar mot drömmen vill man emellanåt veta hur långt man har kommit, och en enkel sökning hos Google ger inte alltid det rätta svaret.

Personlig sökning

År 2004 började Google testa en ny tjänst vid namn “Personal Web Search”, eller personlig sökning. När en inloggad användare gör en sökning kommer Google ihåg sökfrasen och webbplatsen den leder användaren till. Nästa gång samma användare gör en sökning kan Google ge mer skräddarsydda resultat.

Personal Web Search lanserades som en färdig tjänst 2005, och 2009 införs tjänsten för alla som använder Google — oavsett om man är inloggad eller inte. Det här innebär att om du och en vän söker på samma fras är det inte säkert att ni får samma resultat, därmed kan en webbplats ranka olika beroende på vem det är som söker.

Hur kringgår man det här?

Hur man avaktiverar Personal Web Search

Det finns ett litet knep. Personal Web Search går att inaktivera tillfälligt genom att ange &pws=0 i slutet av webbadressen efter du har gjort en sökning. Då är du säker på att du får resultaten i den riktiga ordningen.

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio år sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och användarupplevelse. Idag driver han eget företag där han skapar webbplatser som är snabba, säkra och enkla att hantera.