Introduktion till Nginx

Nginx

Om den duger Ät Facebook, Instagram, Dropbox, Netflix, WordPress.com och NASA sÄ duger den troligtvis Àven Ät dig. Nginx Àr webbservern som driver 15% av vÀrldens hemsidor (och ökande) och dÀribland flera av vÀrldens mest trafikerade sÄdana.

I den hÀr artikeln kommer jag att berÀtta om vad Nginx Àr, hur den fungerar, hur man installerar den pÄ Debian och till slut hur den konfigureras för att helt ersÀtta Apache.

Vad Àr Nginx?

Nginx Ă€r — precis som Apache — en Linux-baserad webbserver, men som uttalas “Engine X” och inget annat (jag gick tyvĂ€rr runt i nĂ€stan en vecka och sade “En-Ginks” innan jag upptĂ€ckte detta). Om du Ă€r osĂ€ker pĂ„ vilken webbserver du anvĂ€nder sĂ„ Ă€r det troligast Apache, som Ă€r vanligast till 65%.

Det som skiljer Nginx frÄn de flesta andra webbservrar Àr dess prestanda och effektivitet. Tester visar att den kan prestera 46% snabbare och 177% effektivare, men nÀr det kommer till att skicka statiska filer till webblÀsare visar tester pÄ hela 65% bÀttre prestanda.

Nginx kan Àven fungera som en omvÀnd proxy-server och belastningsutjÀmnare som tar emot alla anrop och delar upp dem till en eller flera andra servrar. Detta kommer jag dock inte gÄ igenom i den hÀr artikeln.

Hur fungerar Nginx?

Icke-blockerande webbserver

Den största anledningen till att Nginx presterar sÄ mycket bÀttre Àn Apache och de flesta andra webbservrar Àr hur det Àr uppbyggt i grunden. Apache Àr en sÄ kallad processdriven webbserver (ibland trÄddriven beroende pÄ konfiguration), vilket innebÀr att det skapas en ny process för varje anrop. Processerna Àr oberoende av varandra och har en egen del av minnet pÄ servern, och pÄ sÄ vis krÀver Apache mycket minne för att kunna prestera bra.

Ifall det maximala antalet processer Àr uppnÄtt, eller om minnet inte rÀcker till, blockerar Apache nya anrop tills det finns resurser att hantera dem. Apache blockerar Àven upp nÀr den vÀntar pÄ resultat frÄn exempelvis ett PHP-skript. Dessa avbrott rör sig oftast bara om millisekunder, men med mÄnga bÀckar smÄ kan servern bli lÄngsam under hög trafik.

Nginx Ă€r dock uppbyggt pĂ„ ett annorlunda sĂ€tt dĂ€r i princip allting Ă€r hĂ€ndelsebaserat. Det finns en eller flera sĂ„ kallade “workers” som delar pĂ„ minnet (som dĂ€rmed kan vara minimalt) och kan ta hand om flera tusen besökare var. IstĂ€llet för att göra som Apache?s processer och vĂ€nta pĂ„ att nĂ„gonting ska hĂ€nda (till exempel pĂ„ att ett skript ska köras klart) sĂ„ ber workern istĂ€llet skriptet att sĂ€ga till nĂ€r det finns ett resultat — under tiden tar workern hand om nĂ„gon annan. DĂ€rmed Ă€r Nginx icke-blockerande.

Observera att en besökare oftast gör flera anrop i följd; först för HTML-dokumentet, sedan ett anrop för varje bild, stilmall, JavaScript-fil och speciella typsnitt. Det Àr inte ovanligt att det tillsammans blir 50 anrop per besökare och sida, pÄ vissa webbplatser Ànnu fler.

UngefÀr sÄ hÀr kan det gÄ till nÀr Apache tar hand om sina besökare:

Hur Apache fungerar
 1. En besökare anlÀnder och gör ett anrop mot servern.
 2. Apache skapar en process för besökaren.
 3. Processen plockar fram det dokument som har blivit anropat.
 4. Dokumentet innehÄller PHP-kod som körs. Processen vÀntar pÄ att koden ska köras klart och skickar sedan resultatet till besökaren, dÀrefter dör processen.
 5. Dokumentet innehÄller en bild som mÄste hÀmtas. Denna gÄng finns det ingen ledig plats för en ny process. Anropet fÄr vÀnta pÄ sin tur, dÀrefter plockas bilden fram och skickas till besökaren.

HÀr Àr samma exempel fast med Nginx som webbserver som har blivit konfigurerad att bara anvÀnda en worker:

Hur Nginx fungerar
 1. En besökare anlÀnder och gör ett anrop mot servern.
 2. Nginx ger anropet till sin worker.
 3. Workern plockar fram det dokument som har blivit anropat.
 4. Dokumentet innehÄller PHP-kod som körs. Under tiden tar workern hand om nÀsta besökare. NÀr koden Àr klar skickas resultatet till workern och sedan till besökaren.
 5. Eftersom workern aldrig vÀntar pÄ nÄgot sÄ har den tid med att plocka fram en bild och skicka till besökaren trots att den samtidigt tar hand om flera andra besökare.

Det kan vara mycket information att ta till sig, sÄ titta gÀrna pÄ illustrationerna ovan och jÀmför det som pÄgÄr. Illustrationerna Àr vÀldigt förenklade, om du vill fördjupa dig mer i hur Nginx fungerar rekommenderar jag den hÀr artikeln.

Kort sagt kan man beskriva Nginx som en multi-tasker som hÄller flera bollar i luften samtidigt, medan Apache gÀrna gör en sak i taget.

Hur man installerar Nginx

Installationen av Nginx Ă€r ganska enkel. Detta förutsĂ€tter att du kör Debian pĂ„ din server och kan nĂ„ den via SSH — jag anvĂ€nder personligen Putty för detta Ă€ndamĂ„l, och en textredigerare med SFTP-Ă„tkomst för att Ă€ndra i konfigurationsfiler.

Om du har Apache bör du inaktivera det och/eller avinstallera det innan du börjar installationen av Nginx.

1. Ändring av sources.list

Öppna upp filen /etc/apt/sources.list och lĂ€gg till följande rader:

deb https://nginx.org/packages/debian/ squeeze nginx
deb-src https://nginx.org/packages/debian/ squeeze nginx

Detta gör sÄ att du kommer ladda hem rÀtt version av Nginx i det tredje steget.

2. Uppdatera alla paket

Det Àr en god vana att uppdatera alla paket pÄ din server till den senaste versionen innan du installerar nÄgot nytt. Det gör du med dessa tvÄ kommandon:

apt-get update
apt-get upgrade

3. Installation

Beroende pÄ vilka moduler du behöver sÄ finns det tre olika paket att vÀlja mellan; nginx-light, nginx-full och nginx-extras. VÀlj mittenvarianten om du inte har nÄgra speciella behov:

apt-get install nginx-full

4. Starta Nginx

Webbservern startar inte automatiskt efter installationen. För att starta Nginx sÄ kör du följande kommando:

service nginx start

Vid behov kan du Àven stoppa och starta om webbservern med service nginx stop respektive service nginx restart.

5. Titta sÄ att det fungerar

Öppna din favoritwebblĂ€sare och surfa in pĂ„ din IP-adress. DĂ€r bör du fĂ„ ett varmt vĂ€lkomnande av din nya webbserver.

PHP dÄ?

Nginx stödjer inte PHP frÄn grunden (vilket Apache inte heller gör för den delen) och mÄste installeras Àven det. Det finns olika sÀtt och paket att installera för att fÄ stöd för PHP, min favorit Àr PHP-FPM som Àr snabbt och dÀrför gÄr vÀldigt bra ihop med Nginx. Observera att detta paket inte finns i Debian Squeeze, dÀrför behöver du ha Debian Wheezy installerat.

apt-get install php5-fpm

DÀrefter behöver du lÀgga in en kodsnutt i konfigurationen för din webbplats som skickar PHP-filer till PHP-FPM. Hur du gör detta förklarar jag nedan.

Konfiguration av Nginx

Enligt mig Ă€r det bĂ€sta med Nginx, bortsett frĂ„n prestandan, konfigurationen — den Ă€r mycket enklare och överskĂ„dligare Ă€n Apache?s. Och .htaccess-filerna? Glöm dem — inte bara Ă€r de onödigt lĂ„nga och fula, utan de stjĂ€l Ă€ven prestanda frĂ„n servern nĂ€r den tvingas leta efter .htaccess-filer i hela sökvĂ€gens mappar för varje anrop.

HÀr kommer jag bara gÄ igenom det nödvÀndigaste i Nginx?s konfiguration, resten finns vÀl dokumenterat.

Huvudkonfigurationen

Konfigurationen för Nginx ligger i /etc/nginx/nginx.conf. Det enda vi ska titta pÄ Àr de hÀr raderna i början:

worker_processes 4;
pid /var/run/nginx.pid;

events {
  worker_connections 768;
}

Den första raden, worker_processes, bestÀmmer hur mÄnga workers Nginx ska anvÀnda sig av. Man brukar sÀga att detta vÀrde ska vara lika med antalet kÀrnor serverns processor har. Om du Àr osÀker kan du lÀmna det som det Àr.

Den andra raden anger vart processens ID ska sparas, den raden behöver du inte röra.

Sedan kommer vi till worker_connections som ligger inom events. Det hĂ€r vĂ€rdet avgör hur mĂ„nga anrop en worker ska kunna hantera samtidigt. Att öka vĂ€rdet gör inte Nginx automatiskt snabbare, utan det fungerar som ett skydd sĂ„ att servern inte ska hantera fler anrop Ă€n vad den klarar av. Vi kan enkelt rĂ€kna ut hur mĂ„nga anrop Nginx ska klara av samtidigt genom att multiplicera det hĂ€r vĂ€rdet med antalet workers — i det hĂ€r fallet blir det 3072 anrop. Ifall du inte rĂ€knar med att ha fler samtida anrop Ă€n sĂ„ behöver du inte öka vĂ€rdet för worker_connections.

Nginx behöver inte startas om för att konfigurationen ska börjar gĂ€lla — man kan istĂ€llet blixtsnabbt ladda om konfigurationen.

nginx -t
service nginx reload

Det första kommandot kontrollerar din konfiguration sĂ„ att inget Ă€r fel — kör alltid den innan du laddar om konfigurationen med det andra kommandot.

Konfiguration av webbplatser

Nginx hanterar flera sajter pÄ ett vÀldigt snyggt sÀtt, och det Àr denna del som ersÀtter Apache?s .htaccess-filer.

I mappen /etc/nginx/sites-available lÀgger man konfigurationsfiler för olika sajter. I mitt fall kan jag ha en fil dÀr som heter webbmekanikern.se.conf med följande innehÄll:

server {

  # Definiera domÀnnamn
  server_name www.webbmekanikern.se;

  # Definiera loggar
  access_log off;
  error_log /var/log/webbmekanikern.se.error.log crit;

  # Definiera root-katalog
  root /var/www/webbmekanikern.se;

  # Prioritera index-filer i följande ordning
  index index.php index.html index.htm;

  # Skicka PHP-filer till PHP-FPM
  location ~ \.php$ {
    try_files $uri =404;
    fastcgi_index index.php;
    fastcgi_pass  unix:/var/run/php5-fpm.sock;
    include    fastcgi_params;
    fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name;
    fastcgi_param SCRIPT_NAME   $fastcgi_script_name;
  }

}

Som du ser Ă€r det vĂ€ldigt överskĂ„dligt och ganska enkelt att förstĂ„. Först definierar jag mitt domĂ€nnamn “www.webbmekanikern.se” som gör att just denna konfiguration endast gĂ€ller för denna domĂ€n. DĂ€refter stĂ€nger jag av Ă„tkomst-loggen (som annars loggar en textstrĂ€ng för varje anrop) och berĂ€ttar var loggen för felmeddelanden ska ligga.

Hela webbplatsens innehÄll kommer ligga i /var/www/webbmekanikern.se, sÄ det sÀtter jag som root-katalog. NÀr nÄgon gÄr in pÄ webbplatsen (eller gÄr in i en mapp) sÄ ska index.php laddas i första hand, om inte den finns sÄ laddas index.html eller index.htm.

Sedan kommer den kod som skickar alla PHP-filer till PHP-FPM. Kodsnutten location ~ \.php$ gör en matchning av ett reguljĂ€rt uttryck, i det hĂ€r fallet \.php$ som betyder allt som slutar pĂ„ “.php”. Med andra ord kommer alla filer som slutar pĂ„ .php att skickas till PHP-FPM.

Nu Àr det dags att hoppa till server-rooten (cd /) och aktivera konfigurationen med följande kommando (en rad):

ln -s /etc/nginx/sites-available/webbmekanikern.se.conf /etc/nginx/sites-enabled/webbmekanikern.se.conf

Detta kommer att skapa en symbolisk lĂ€nk i mappen /etc/nginx/sites-enabled, vilket aktiverar konfigurationen. Om du nĂ„gon gĂ„ng i framtiden vill inaktivera konfigurationen sĂ„ gĂ„r du bara till mappen och plockar bort lĂ€nken — sjĂ€lva filen kommer ligga kvar i /etc/nginx/sites-available.

Ladda om konfigurationen och du har en fungerande webbplats (förutsatt att du har lagt nÄgra filer i /var/www/webbmekanikern.se).

Observera att denna konfiguration inte kommer gĂ€lla för besökare som har skrivit “webbmekanikern.se” i webblĂ€saren (alltsĂ„ utan “www”). Detta Ă€r en miss som mĂ„nga webbutvecklare gör som dock Ă€r vĂ€ldigt enkel att lösa. Jag ska i samma veva Ă€ven lösa problemet med att vissa stavar webb med ett B istĂ€llet för tvĂ„, vilket egentligen Ă€r en olĂ€mplig stavning, men för att inte förvirra besökare har jag Ă€ven köpt domĂ€nen “webmekanikern.se” och pekat den mot samma server.

LÀgg nedanstÄende kod högst upp i filen och ladda sedan om konfigurationen med nginx -t följt av service nginx reload. Observera att server-blocket Àr ett eget block och ska inte förvÀxlas med det tidigare server-blocket i den hÀr artikeln.

server {

  # Skicka besökare till rÀtt domÀn
  server_name webbmekanikern.se webmekanikern.se www.webmekanikern.se;
  return 301 https://www.webbmekanikern.se$request_uri;

}

Mycket snyggt. JÀmför det med hur det skulle ha sett ut i Apache?s .htaccess-fil:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^webbmekanikern\.se$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^webmekanikern\.se$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.webmekanikern\.se$
RewriteRule ^(.*)$ https://www.webbmekanikern.se/$1 [R=301,L]

Inte alls lika snyggt enligt min mening, men det fungerar.

Slutord

Sedan jag gick över till Nginx kommer jag att vÀlja det framför Apache sÄ ofta jag kan. Jag rekommenderar det Àven till mina kunder som har egna servrar. Webbhotell anvÀnder sig dock oftast av Apache, och sÄ kommer det troligtvis vara ett tag till.

Vad tycker du om Nginx?

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio Är sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och anvÀndarupplevelse. Idag driver han eget företag dÀr han skapar webbplatser som Àr snabba, sÀkra och enkla att hantera.

 1. Kenth Hagström

  28 december, 2013

  Hej,
  Din guide var vÀldigt nyttig, har lyckats installera nginx. Det fungerar och det Àr faktiskt mÀrkbart snabbare.

  MySQL fungerade direkt utan krusiduller direkt efter installationen, inget behövde konfigureras. Underbart!

  APC cache blev ocksÄ installerat, dock efter en del strul med ?segmentation fault? nÀr jag startade om php5-fpm, det visade sig att APC försökte skriva till en tmp-katalog som det inte hade rÀttigheter till. Snabb fix nÀr man vÀl uppmÀrksammade vad som var fel.

  Men jag har inte lyckats fÄ igÄng ersÀttningen för mod_rewrite? return 301 https://mindoman.se$request_uri;

  MÄnga andra artiklar dÀr ute sÀger att det Àr det första man stör sig pÄ nÀr man nyligen gÄtt över till nginx, samt att htaccess Àr verkningslös. Har spottat ut en hel drös med svordomar om det en bra stund nu? service nginx reload har exekverats alldeles för mÄnga gÄnger.

  Min hemsida Àr en WordPress multisite med ?domain mapping? aktiverad, kanske det som krÄnglar till det hela. Fel-meddelandet jag fÄr nÀr jag gÄr in pÄ en sida annat Àn index-sidan just nu Àr: ?This webpage has a redirect loop?

  SÄ hÀr ser mitt server-block ut för min primÀra domÀn, vilken jag vill fÄ att fungera först: https://pastebin.com/BPWdQnsJ

  SÄ tills vidare sÄ har Apache2 fÄtt hoppa in igen, sÄ allt funkar som det ska fram tills nÀsta försök. Har inte gett upp hoppet riktigt Àn. Skriver en rad till efter nÀsta försök, börjar bli lite för trött nu.

 2. Ivar Johansson

  28 december, 2013

  Hej Kenth!

  Kul att guiden har hjÀlpt dig! Mindre roligt att du har stött pÄ bekymmer, ska försöka hjÀlpa dig sÄ gott det gÄr.

  Som du sÀger sÄ har du en omdirigerings-slinga dÀr du skickar vidare kenthhagstrom.se till sig sjÀlv (rad 3-4 i din konfiguration), vilket inte Àr sÄ bra. I ditt fall behöver du tvÄ olika server-block:

  server {
    # Skicka vidare alla subdomÀner till huvuddomÀnen
    server_name *.kenthhagstrom.se;
    return 301 https://kenthhagstrom.se$request_uri;
  }
  
  server {
    server_name kenthhagstrom.se;
    
    # Resten av konfigurationen
    
  }

  Observera att listen 80; inte Àr nödvÀndigt att skriva eftersom det redan Àr satt som standard.

  BerÀtta hur det gÄr!

 3. Kenth Hagström

  30 december, 2013

  TyvÀrr blev jag inte hjÀlpt av ditt svar dÄ det av nÄgon anledning inte fungerar. Har sökt pÄ Google som en tok, nu har jag Àntligen hittat en variant av konfiguration som faktiskt fungerar, sÄ hÀr ser det ut:

  server {
  	listen 80;
  	server_name kenthhagstrom.se *.kenthhagstrom.se;
  
  	index index.php;
  	root /www/kenthhagstrom.se/public;
  
  	# Logging
  	access_log off;
  
  	location / {
  		try_files $uri $uri/ /index.php?$args;
  	}
  
  	location ~ \.php$ {
  		try_files $uri =404;
  		include fastcgi_params;
  		fastcgi_pass unix:/var/run/php5-fpm.sock;
  	}
  }
  

  SÄ nu Àr det bara att se till att lÀra sig lite mer sÄ man kan finjustera allt sÄ man fÄr till det som man vill ha det! :)

 4. Ivar Johansson

  30 december, 2013

  Nu gör du ju ingen omdirigering (som jag trodde var det du ville ha), men om det fungerar sÄ som du vill ha det sÄ Àr det ju toppen! :-)

 5. Kenth Hagström

  30 december, 2013

  Ja, nu ska man bara lÀra sig alla andra smÄ tricks ocksÄ. Antar att det behöver finjusteras och sÀkras upp lite. Har ju ingen riktig koll Àn, men det ska det bli Àndring pÄ! :)

 6. Daniel Matsson

  5 januari, 2014

  Tack sÄ mycket för artikeln! Enkel och tydlig, skoj att lÀsa. Jag har ocksÄ börjat nyttja nginx pÄ senaste tiden. FrÀmst för att konfigurationen Àr sÄ simpel att komma igÄng med, och att du bygger pÄ det du behöver istÀllet för att börja med allting. Kan vara enkelheten som spelar ett spratt, men kÀnns som man pÄ detta sÀtt fÄr lite mer kontroll om vad som faktiskt hÀnder.

  /Daniel

 7. Anton Carlsson

  28 februari, 2014

  Tack för en bra artikel! HjÀlpte mig massor i min första server installation :-)

 8. Daniel O

  1 september, 2015

  StrÄlande artikel! MYCKET bra hjÀlp!

Kommentarer Àr för nÀrvarande avstÀngda.