Anchor CMS: Grunden för min nya webbplats

Anchor CMS

Som webbutvecklare måste man vara ett gott föredöme; man kan inte sitta och utveckla webbplatser åt kunder när ens egen knappt är uppdaterad. Om man inte får tid över sjunker dock lätt ens egen webbplats i prio, och så blev fallet för min del.

Problem: En sällan uppdaterad webbplats

Inom webbutveckling har jag alltid velat ha allting så enkelt och slimmat som möjligt — saker som inte används bör heller inte finnas. När jag utvecklade min förra webbplats valde jag därför att slopa alla WYSIWYG-editorer (What You See Is What You Get) och redigera allting manuellt direkt i källkoden.

Det fungerade utmärkt till en början, men när jag ville uppdatera något på distans så var jag körd. Det var dessutom ansträngande att behöva logga in på FTP:n och pilla kod varje gång jag ville uppdatera något litet. Eftersom att jag dessutom planerade att starta en blogg visste jag att något måste göras.

Lösning: Anchor CMS

Innehållshanteringssystemet Anchor CMS är ett open-source-projekt som startades av Visual Idiot och var precis vad jag hade väntat på. Det är en riktig lättviktare som stödjer det allra nödvändigaste och inget mer, precis som det ska vara.

Fem snabba:

  • Endast 433 KB (ca 3% av WordPress)
  • Tar knappt två minuter att installera
  • Helt responsivt, även admin-gränssnittet
  • Väldigt flexibelt
  • Smidig hantering av blogginlägg såväl som sidor

Observera att jag efter en kort tid gick över till WordPress igen, och rekommenderar det till de flesta.

Passar Anchor CMS alla?

Nej. Anchor CMS har ingen WYSIWYG-editor, utan istället skriver man i Markdown och/eller HTML. Inte mig emot eftersom att man då får mer kontroll, men ovana användare bör vända sig till ett mer grafiskt CMS som till exempel WordPress.

Värt att nämna är att Anchor CMS är så pass nytt att första versionen inte släppts ännu; i skrivande stund är den endast 0.9.1. Detta kan förstås innebära mindre buggar, men det finns ett aktivt community där man kan få hjälp.

Något att se fram emot är den planerade dra-och-släpp-funktionen där man superenkelt kan ladda upp bilder, CSS och JavaScript tillsammans med sina inlägg.

Slutsats

Om du har besökt min webbplats tidigare så ser du antagligen att designen har ändrats ganska mycket. Jag gav den en rejäl uppfräschning i samma veva som jag installerade Anchor CMS och startade den här bloggen. Precis, det här är min första artikel.

Klarar du dig utan en WYSIWYG-editor? Då tycker jag absolut du borde prova Anchor CMS. Jag ser fram emot att se hur det utvecklas och ändrar vår syn på hur ett innehållshanteringssystem ska fungera.

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio år sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och användarupplevelse. Idag driver han eget företag där han skapar webbplatser som är snabba, säkra och enkla att hantera.