9 anledningar till att använda WordPress för din webbplats

Allt detta prat om WordPress. Vad är det som får så många att välja det för sin webbplats? För ett par år sedan undrade jag samma sak tills jag tog mitt första WordPress-relaterade uppdrag, och det dröjde inte länge förrän jag insåg hur suveränt det är att jobba med.

För ungefär 10 månader sedan byggde jag om den här webbplatsen i ett annat innehållshanteringssystem vid namn Anchor CMS, och i samma veva skrev jag även en artikel om det. Anchor var nytt, spännande och minimalistiskt. Kort därpå insåg jag dock att jag faktiskt tyckte mycket bättre om att använda WordPress och byggde därför om sajten än en gång, något som jag inte ångrat en sekund.

Vad är WordPress?

Första versionen av WordPress släpptes våren 2003 av Matt Mullenweg och Mike Little. Från början var det tänkt som ett bloggsystem, men genom åren blev det utvecklat mer och mer som ett innehållshanteringssystem för webbplatser (vardagligt kallat för CMS från engelskans ?Content Management System?).

Mina kunder älskar WordPress ? här ska jag berätta nio olika anledningar om varför.

1. Populärt och etablerat

WordPress används idag på nästan 22% av världens alla webbplatser och ökande, vilket gör det till det i särklass populäraste innehållshanteringssystemet i världen. Med 11 år på nacken är det dessutom väldigt etablerat, och communityt är enormt ? ifall du någon gång skulle ha funderingar kring WordPress kan du alltid vända dig till den officiella Facebook-gruppen, eller varför inte se ifall jag redan har besvarat frågan.

Världens populäraste CMS

WordPress används bland annat av SverigeCoca-Cola, New York Times, CNN, Mashable och Justin Bieber.

2. Gratis

De flesta företag och privatpersoner vill hålla nere på kostnaderna utan att tumma på kvaliteten, och vad är billigare än gratis? WordPress har öppen källkod och ges ut med licensen GNU GPL, vilket i princip innebär att man får göra vad man vill med det. Bättre än så blir det inte.

3. Enkelt att använda

Anledningen som antagligen har störst vikt i att WordPress är så populärt är hur enkelt det är att använda. I WordPress kan du med ett par klick lägga till, ändra och ta bort sidor, blogginlägg, menyalternativ, användare ? ja, i princip allt innehåll på webbplatsen.

När du redigerar exempelvis en sida har du alla verktyg som behövs för att lägga till bilder, länkar, underrubriker och allt annat du kan tänka dig ? nästan som i Microsoft Word.

4. Tema-baserat

I WordPress kan man välja bland teman för att påverka hur designen ser ut. Ett tema fungerar ungefär som ett mobilskal ? det avgör hur utseendet ska vara utan att påverka innehållet, och när du (eller framför allt dina besökare) tröttnar kan du enkelt byta eller göra justeringar via ett ?child theme?.

Om du tänkt ha en seriös webbplats (exempelvis för ditt företag) rekommenderar jag att du anlitar en webbutvecklare som tar fram ett unikt tema för just din verksamhet; ett ordentligt, skräddarsytt tema kommer påverka din kundkonvertering positivt, dessutom är det sista du vill att hitta en annan webbplats som ser ut och fungerar precis som din.

5. Flexibelt och utbyggnadsbart

Det är inte bara utseendet som går att påverka. I WordPress finns även ?plugins? (tillägg) som utökar funktionaliteten, och på så vis blir möjligheterna oändliga. Webbshop? Inga problem. Nyhetsbrev? Absolut.

Ifall du är eller anlitar en webbutvecklare kan du få avancerade funktioner integrerat med WordPress som ännu inte finns. WordPress är både snabbt och trevligt att jobba med som webbutvecklare, och på så vis blir utvecklingskostnaderna förhållandevis små.

6. Säkert

På grund av WordPress ålder och popularitet är systemet välbeprövat och säkert, och alla nya uppdateringar som kommer är bara ett par knapptryck bort för såväl WordPress-grunden som teman och plugins. Om du vill ha extra säkerhet finns det förstås plugins för det.

7. Sökmotorvänligt

WordPress är sökmotorvänligt från grunden, och med rätt inställningar och ett välgjort tema har din sajt riktigt goda förutsättningar att ranka högt i sökmotorer. Även Google?s Matt Cutts säger att WordPress är ett bra val.

8. Lättillgängligt

I samband med att WordPress version 3.8 släpptes blev admin-gränssnittet responsivt, vilket gör det enkelt att hantera sin webbplats via surfplatta eller mobil, även när man inte är hemma.

9. Byggt med vanliga tekniker

Ännu en fördel med WordPress är att det är byggt med PHP som används av ungefär 82% av alla världens webbplatser, vilket gör det till världens vanligaste programmeringsspråk för webben. PHP stöds av de allra flesta webbhotell, därför fungerar WordPress nästan överallt.

Finns det några fördelar med WordPress som du tycker att jag har missat? Berätta i din kommentar nedan!

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio år sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och användarupplevelse. Idag driver han eget företag där han skapar webbplatser som är snabba, säkra och enkla att hantera.

 1. Dan

  21 april, 2014

  Man behöver inte heller vara professor för att sätta sig in i systemet. För den som vill börja använda det så är inlärningströskeln inte alls hög, max en lutning på 0,5 procent. Behöver man hjälp så finns det många att fråga!

 2. Rosenvik

  22 april, 2014

  Trevlig ártikel´Hoppas att den inspirerar allt fler.
  Är på väg att övertyga vår föreningsstyrelse att detta kan vara en bra väg att modernisera vår ´sajt´jakobsbergsgard.se.
  Tack/Christer

 3. Ivar Johansson

  22 april, 2014

  Dan: Ja men precis, det blir vad man gör det till helt enkelt!

  Rosenvik: Tack, och lycka till med sajten! Du får säga till ifall ni behöver någon hjälp på traven. :-)

Kommentarer är för närvarande avstängda.