7 skäl till att använda WooCommerce

WooCommerce

Vad händer ifall man tar enkelheten och flexibiliteten i WordPress och för över det till e-handelns värld? Då får man WooCommerce.

I denna artikel berättar jag kort om vad WooCommerce är för något och hur det gynnar dig som tänkt starta webbshop, men även dig som inte riktigt är nöjd med nuvarande e-handelsplattform.

Vad är WooCommerce?

WooCommerce är en e-handelsplattform utvecklad av företaget WooThemes, och är i själva verket ett WordPress-plugin. WooCommerce släpptes för första gången den 27 september 2011, sedan dess har det vuxit explosionsartat till att numera vara världens populäraste e-handelsplattform.

Jag utvecklar många av mina kunders webbshoppar med WooCommerce som grund, och här ska jag berätta varför.

1. Byggt på WordPress

Som ett WordPress-plugin delar WooCommerce förstås alla fördelar som WordPress har. Att WordPress finns bakom över en femtedel av världens alla sajter är troligen en av orsakerna till att även WooCommerce har vuxit sig stort, med en marknadsandel på över 17%.

Med WooCommerce kan man ? precis som med WordPress ? låta skräddarsy utseendet precis som man vill i form av teman. Det är även en fördel att enkelt kunna hantera webbshoppen i admin-panelen för WordPress, där ens undersidor och eventuell företagsblogg finns samlat på samma ställe.

2. Alla nödvändiga funktioner

I WooCommerce har du naturligtvis alla nödvändiga funktioner som kan tänkas behövas i en webbshop, bland annat:

 • Möjlighet att lägga till fysiska, virtuella och nedladdningsbara produkter som är enkla, variabla, grupperade eller externa
 • Skapa rea-priser under en bestämd period
 • Hantera olika moms- och fraktklasser
 • Korsförsäljning
 • Hierarkiska produktkategorier
 • Avancerade rabattkoder
 • Försäljningsstatistik
 • Orderhantering och -spårning
 • Lagerhantering
 • Kundinloggning

3. Flexibelt

Precis som WordPress kan man även bygga ut WooCommerce med plugins. Exempelvis för de flesta betalningstjänsterna finns det färdiga plugins som det bara är att installera och använda.

Saknar du koppling till någon betalningstjänst (eller någon funktion i WooCommerce) kan du låta bygga till det ? himlen är gränsen.

4. Stabilt och kvalitativt

Trots att WooCommerce bara har funnits i ett par år är det väldigt stabilt, mycket tack vare WordPress som funnits betydligt längre. Jag har varit nere och grävt i WooCommerce en hel del, och jag måste säga att det är sällan jag ser andra plugins som har en så pass hög kvalitet på koden.

Det är med andra ord ett nöje för oss webbutvecklare att arbeta med, och WooThemes kommer med regelbundna uppdateringar där plattformen hela tiden blir bättre.

5. Välpresterande

Att en webbplats är snabb och välpresterande är mycket viktigt, detta gäller framförallt webbshoppar.

Till skillnad från vissa andra e-handelsplattformar är WooCommerce väldigt resurssnålt. Jag har kunder med andra e-handelsplattformar som kräver servrar med 8 GB RAM och 4-kärniga processorer för att kunna prestera någorlunda bra. WooCommerce har jag dock kört på en server med en sextondel så mycket RAM-minne och en enkärnig processor, och ändå presterade WooCommerce bättre.

Med rätt optimeringar kan man få webbshoppen ännu snabbare.

6. Kostnadseffektivt

WooCommerce i sig kostar lika mycket som WordPress ? alltså ingenting. Eftersom det går relativt fort att arbeta med koden för WooCommerce blir dessutom utvecklingskostnaderna mindre än för många andra e-handelsplattformar. Att WooCommerce är resurssnålt bidrar förstås även det till att webbshoppen blir billig både i uppstart och drift.

Kostnadseffektivt, med andra ord.

7. För stora och små webbshoppar

WooCommerce passar både för webbshoppar med tio eller tiotusen produkter, och är på så vis e-handelsplattformen du kan växa i. Det finns inga gränser för hur många produkter eller kategorier du kan ha, utan detta bygger på grundfunktionerna i WordPress där det finns sajter med hundratusentals sidor.

Slutord

Som webbutvecklare handlar majoriteten av mina e-handelsrelaterade uppdrag idag om WooCommerce. Det är trevligt att arbeta med samtidigt som mina kunder älskar det, så jag kan inget annat än att med nöje rekommendera det till andra.

Använder du redan WooCommerce? Berätta gärna dina åsikter om det i din kommentar.

Ivar Johansson

Skriven av

Ivar började med webbutveckling för tio år sedan och har sedan dess utvecklat breda kunskaper inom framför allt webbprestanda, sökmotorer och användarupplevelse. Idag driver han eget företag där han skapar webbplatser som är snabba, säkra och enkla att hantera.

 1. Veronica

  17 januari, 2016

  Vilket webbhotell är bäst till WooCommerce? :)

Kommentarer är för närvarande avstängda.